OPFOK

Stalling

WIJ STAAN AL GERUIME TIJD VOL, 2023 TEVENS VOL

Opfok, meer dan jonge paarden bij elkaar op de weide. Zo zeggen wij altijd: ” een klant brengt 1 veulen en wil dus ook geen halve terug”.
Voordat het veulen 3 jaar bereikt zijn er behoorlijk wat fases en soms ook wat (kleine) problemen die op het pad komen voordat er daadwerkelijk begonnen kan worden aan een (sport) carrière. Veel paarden eigenaren die volwassen paarden gewend zijn verkijken zich nogal eens op het opfokken van veulens. Hier begint de opleiding, de groei en de sociale ontwikkeling van het paard. Deze eerste jaren zijn dan ook cruciaal. Met het huidige temperament en karakter waar we tegenwoordig mee fokken is een juiste opvoeding en socialisatie noodzakelijk om fijne en bruikbare sportpaarden te creëren.

Bij ACB Dressuur komen de veulens en jonge paarden dan ook dagelijks in de hand. Leren aan een halster/ touw te lopen en worden zo nu en dan gepoetst en getoiletteerd. Daarnaast is de aanpak persoonlijk, ieder dier wordt individueel beoordeeld en u wordt als eigenaar goed op de hoogte gesteld. Kleine groepjes van maximaal 4 veulens zorgen voor rust in de groep. Wanneer u besluit uw kostbare veulen bij ons te stallen, krijgt u ruimschoots van te voren informatie voor een vloeiend verloop van het afspenen tot aan het introduceren van uw veulen in zijn of haar groepje. De eerste maand ondersteunen wij de veulens met Cavalor Vitaflor, dit supplement verhoogt de weerstand in de darmflora, omdat stress en de acute stop van moedermelk de weerstand van het veulen omlaag brengen. Daarnaast krijgen ze Cavalor Probreed gecombineerd met Cavalor Start & Go. Start & Go zijn melkbrokjes en zijn een goede melkvervanger en compenseren zo het ontbreken van de moedermelk de eerste weken na het afspenen. Desgewenst is deze voeding ook bij ons verkrijgbaar om zo uw veulen alvast te laten wennen.

Wij hebben bij onze boxen gekozen voor de firma Paco Horse Products. Zij hebben hoge kwaliteit kunststof boxen geleverd die zowel qua duurzaamheid als veiligheid volledig voldoen aan onze wensen.

Zo zijn de opfokstallen speciaal samengesteld d.m.v. buitenboxen te combineren met opfok voorwanden. De boxen zijn van zeer hoge kwaliteit kunststof en het dak is voorzien van lichtplaten. Deze stallen hebben een formaat van 3,5 bij 3,5 en bieden plaats aan 2 veulens/jaarlingen per stal. Zo hebben de jonge paarden voldoende frisse lucht en bewegingsruimte. Tevens beschikken wij binnen over twee grote opfokstallen van 5 bij 5 meter en twee grote buitenpaddocks en een binnenpaddock zodat de jonge paarden voldoende beweging krijgen in de wintermaanden.

Weidegang

Gedurende de zomer staan de jonge paarden op de weide naast ons huis. Zo is er voldoende toezicht. Indien nodig wordt er bijgevoerd, zowel krachtvoer als hooi. 1 maal in het weideseizoen komen de jonge paarden 2 dagen op stal, dan worden ze extra ontwormd en gaan zij naar de hoefsmid. Deze tussentijdse check zorgt er voor dat er geen “achterstallig” onderhoud ontstaat. Bij de meeste opfok bedrijven staan de jonge paarden zeker 4 maanden aaneengesloten buiten, dit is bij ons niet het geval. De weides zijn veilig omheind met lint en en houten hekwerk. Geslachten worden goed van elkaar gescheiden.

Voeding

Al onze paarden krijgen krachtvoer van het merk Cavalor. Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van hooi en stro en een vaste leverancier zorgt voor een constante kwaliteit. De voerbeurten worden verspreid over de gehele dag en de opfok paarden hebben de gehele dag voordroog kuil ter beschikking.

Afspenen en dan?
Als veulen krijgt het veulen de eerste maand start en go gecombineerd met probreed. Tevens krijgen de veulens de eerste maand vitaflor om zo de darmen te ondersteunen en de overgang van moedermelk naar volledig krachtvoer en hooi soepel te laten verlopen. Dit is bij de stallingprijs inbegrepen. Tevens worden de jonge paarden in de opfok goed handmak gehouden, wennen aan halster en worden met regelmaat getoilleteerd. De groepen worden op de zelfde dag gevormd en er komen tussentijds geen nieuwe jonge paarden bij.

ACB Dressuur regelt tevens voor u het OCD Prok onderzoek en bijvoorbeeld de castratie indien nodig. Dit wordt bij ACB Dressuur verzorgd zodat u niet met uw jonge paard hoeft te reizen en er een dag vrij voor hoeft te nemen. Tevens voor de rust in de groep is het fijner wanneer ze niet uit elkaar gehaald worden, daarom bieden wij deze optie aan op stal. Tevens kunnen we u van advies voorzien omtrent de keuringen en een plan maken voor na de groepsstalling.  Ook na de opfok kunt u uw jonge paard bij ons laten wennen, beginnen met training en of alle voorbreidingen treffen voor zadelmak maken en de keuringen. Voor keuringsklaar maken verwijzen we u graag naar MT Stables. Wij werken al jaren samen met Marcel en Tamara, zij zijn experts in het keuringsklaar maken van zowel merries als hengsten.

Vanaf 2,5 jaar worden de jonge paarden individueel gestald en faciliteren wij oa het wennen aan een deken en evt het stappen in de molen. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

Onze opfok zit vol

Translate »